Grafológia - Márton Tünde grafológus és írásszakértő


„Ha egyszer meggyőződne a világ arról,

hogy a gyermek írása egy olyan »pszichoszkóp«,

amely a gyermeki lélek legtitkosabb mélységeit is olvashatóvá teszi,

akkor sietne minden hivatását komolyan vevő anya, nevelő, tanár

grafológussá válni.”


(Michon abbé)

A grafológia alkalmazási területei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Márton Tünde grafológus   
2009. november 30. hétfő, 00:00

A grafológiának számos alkalmazási területe ismert a tudományok széles palettáján. Ezek közül legismertebbek tán személyiségképet vagy személyiségismeretet adó elemzések, de szinte biztos mindenki hallott pályaválasztási tanácsadásban betöltött szerepéről vagy éppen a humán erőforrás kiválasztásban történő támogatásról.

Röviden foglaljuk össze, milyen gyakori, de tán kevésbé ismert területeken nyújt lehetőséget a grafológia:

Ön- és személyiségismereti

 

A képességek, adottságok feltárásával segíti elő a személyiség fejlődését.

 

Munkahelyi

 

Segítséget nyújt a munkatárs, a vezető kiválasztásában és a munkaköri alkalmasság vizsgálatához. Az egyéni adottságok, várható konfliktusok feltárásával hozzájárul az eredményes munka feltételeinek megteremtéséhez. Segíti a munkaadókat a karriertervezésben, illetve a munkaerő átcsoportosításban. A pályaorientációs és pályamódosítási tanácsadás a képességek, érdeklődési területek mérésével a továbbtanuláshoz, szakosodáshoz, illetve az újrakezdéshez ad támpontot.


Pedagógiai

 

Az oktató-nevelő munka hatékonyságát segíti. Magatartási és teljesítmény problémák okainak feltárásához nyújt információt. Képességfelmérő és pályaválasztási vizsgálatokat tesz lehetővé, a gyermekben rejlő adottságok feltérképezésével elősegíti a tehetségkutatást. Speciális módszere a grafoterápia, amely az írászavarok korrekciójára szolgál.

 

Klinikai

 

A pszichés és pszichoszomatikus betegségek feltérképezéséhez, a gyógykezelés hatásvizsgálatához, illetve ezen betegségek megelőzéséhez nyújt információkat. A grafikus jegyek vizsgálatával feltárhatók a betegség tünetei mögött álló kapcsolatbeli-, alkalmazkodásbeli problémák, gyermekkori traumák. Feltárhatóak továbbá azok a személyes motivációk, melyek a beteg gyógyulását segítik elő.


Interperszonális

 

Az emberi kapcsolatok problémáit vizsgálja pl. párkapcsolati konfliktusok, gyereknevelési krízishelyzetek esetén. Történelmi Betekintést ad a történelem menetét meghatározó személyiségek döntéseiről, cselekedeteiről. Közéleti Közéleti személyek írásának vizsgálatával foglalkozik. Kriminalisztikai A bűnfeltárás folyamatát támogatja. A kézírás alapján feltárt problémás életút, esetleges személyiségzavar értékes információkat adhat a nyomozati munka során.

 
Grafológia - Márton Tünde grafológus és írásszakértő --- (c) Marton Tunde - minden jog fenntartva