Grafológia - Márton Tünde grafológus és írásszakértő


"Afölött,
hogy az ember kézírása összefügg-e
az illetőnek a gondolkodásával és jellemével
... nem lehet kétség."


.                                                 (Johann Wolgang von Goethe)

Kertünk a kézírásunk tükrében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Márton Tünde grafológus   
2010. június 07. hétfő, 09:44

"A kert a legtisztább öröm az ember számára.

A legnagyobb felfrissülést nyújtja az emberi léleknek,

nélküle a házak és a paloták csupán otromba kézművesmunkák."

Francis Bacon

 

 

Az ember kezdetek óta keresi a kontaktust, kapcsolatot a természettel. Ugyanakkor a XXI. század embere számára a kertnek sokkal fontosabb funkciója, szerepe van, mint eddig bármikor. Az élet nyüzsgéséből, a nagyvárosok zajából, szennyeződéséből mindenki szívesen vonul ki a természetbe. A stresszel teli életünkben a kertek olyan hellyé váltak, ahol kapcsolatban lehetünk a természettel, s ahol a lelkünk felfrissülésre, megújulásra talál.

Még a legkisebb kertben is van néhány szék számára hely, ahol egy csésze zöld tea, vagy forró kávé mellett egy-két jó baráttal elbeszélgetve, vagy ha úgy kívánjuk egyedül, csendben elüldögélve oldjuk fel feszültségünket.

 

Tézis

 

A kert lehetővé teszi, hogy nem csupán izlésünket, hanem személyiségünket is érvényre juttassuk. Hiszen nem véletlen, hogy milyen színű, típusú virágokat ültetünk kertünkbe.

 

Van aki a teljes egyszerűséget részesíti előnyben, ezért mindössze néhány bambuszcsoporttal díszíti pázsitos kertjét. És van akit a dúsan növő színes virágok sokasága bűvöl el. Ezáltal a kert is képes egyéniségünket, személyiségünket tükrözni.

Ebből a tézisből kiindulva kezdtem el kutatási munkámat, mint grafológus és mint tájrendező, továbbá segítségemre volt Gerbár Rita kertészmérnök.

 

Duktorok (írásminták készítői)

28 fő kerttulajdonos írásmintáját elemeztem.

A kerttulajdonosok %-os eloszlása

nemek szerint:

55% nő

 

45% férfi

 

lakhely szerint:

budapesti 30%

városi 50%

kis település 20%

 

Vizsgálat folyamata

A kertekről leírási jegyzőkönyv készült (növények pontos nevének, színének meghatározásával) fotókkal, mérnöki rajzokkal kiegészítve.

Ezután következett az írásminták elemzése. Első lépésként elvégeztem a szükséges méréseket, mikro,-mezo, és makroelemekre vonatkozóan, melyek során az írásjegyek statikus, dinamikus valamint globális jellemzőit vizsgáltam. Az adatokat mérési jegyzőkönyvben rögzítettem, majd mind a 28 író személynél a képességeket, tulajdonságokat (különös tekintettel a gondolkodásmód, kontroll, érzékenység, kreativitás, rugalmasság, strukturáló képességre) vonatkozó íráselemeket vizsgáltam.

 

Következtetések

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a saját kialakított kertekben is jelen vannak a személyiségre utaló jegyek. Ha például írásunk szabálykövető, sztenderdközeli, akkor kicsi a valószínüsége, hogy olyan kertünk van, ahol a növények buján tobzódnak, kúszócserjék, füvek fonnak be minden utat, felületet.....

 

E téma iránt érdeklődőknek készséggel adok bővebb tájékoztatót.

 

 
Grafológia - Márton Tünde grafológus és írásszakértő --- (c) Marton Tunde - minden jog fenntartva